Najčešća pitanja (Program ERE)

Sitni potrošni material

Opću postavku obračuna sitnog potrošnog materijala izvodimo u postavkama. Izaberite: Postavke (1), zatim Kalkulacija štete (2) i odredite vrijednost u području Sitni potrošni material (3).

Sitni potrošni materijal obračunavamo (4):

  • u postocima (izabran) od cijene novih dijelova u kalkulaciji; dobivamo prosječni paušalni obračun sitnog potrošnog materijala ili
  • iznosno u fiksnom iznosu (izabran); dobivamo postavljen iznos za obračun sitnog potrošnog materijala.
     

U slučaju obračuna sitnog potrošnog materijala u postocima od cijene novih dijelova program omogućava ograničenje gornje vrijednosti:

  • u polje maksimalni iznos upišite najvišu vrijednost sitnog potrošnog materijala bez PDV.

Kako bismo izbjegli različita objašnjenja, navodimo osnovne činjenice obračuna sitnog potrošnog materijala.
Sredstva za mazanje, odnosno jednostavnije odvijanje, krpe za čišćenje, pijesak za posipanje u slučaju prolivanja ulja, papir za ispis kalkulacije itd. nisu predmet sitnog potrošnog materijala (predmet obračunskog sata).
1. Definicija: spojnice, vijci, matice, podlošci … ; ti dijelovi u programu ERE nisu navedeni kao pojedinačni zamjenski dio sa svojim kataloškim brojem. Obračun tih dijelova možete obaviti kalkulacijom u postocima od cijene novih dijelova, odnosno kao fiksni iznos.

2. Definicija: spojnice, vijci, matice, podlošci …; u kalkulaciji ručno upisani slobodnom stavkom kao pojedinačni zamjenski dio sa svojim kataloškim brojem. Obračun sitnog potrošnog materijala postavlja se na nulu (0); sav se materijal obračunava kao zamjenski dio unosom slobodnih stavki za svaki pojedinačan dio.

Postupak na koji će se način obračunavati sitni potrošni materijal zavisi od dogovora između servisa i platioca.

Priprema za lakiranje (Glavni popravak)

1 = Na vozilu bez predlakiranja
Opciju odabereme kod limarske popravke karoserijskih dijelova koje se lakira na vozilu.  Npr.: popravak bočne stjenke, blatobrana,...

2 = Na vozilu sa predlakiranjem
Opciju odaberemo kod novih karoserijskih dijelova koje se mora prije montaže na vozilo prethodno lakirati, osušiti i onda učvrstiti na vozilo. Konačno lakiranje se izvodi na vozilu. Npr.: zamjena bočne stjenke, vrata, blatobrana,...

3 = Samo demontirani montažni dijelovi
Opciju odaberemo kod zamjene/popravka karoserijskih dijelova koje se lakira demontirane sa vozila. Npr.: zamjena/popravak branika, obloga vanjskog retrovizora, ...

Priprema za lakiranje (Popravak u sklopu)

1 = Glavni popr. metal - plastika u sklopu
Opciju odaberemo u slučaju kada imamo metalni dio - stupanj lakiranja I i plastični dio - stupanj lakiranja K3. Npr.:  zamjena vrata I i poprava obloge vanjskog retrovizora K3

2 = Glavno popr. plastika - metal u sklopu

Opciju odaberemo u primjeru kada imamo metalni dio - stupanj lakiranja III i plastični dio - stupanj lakiranja K1G
Npr.: zamjena blatobrana K1G i popravak vrata III

3 = Glavno popr. metal (samostalni popravak)
Opciju odaberemo u primjeru kada lakiramo samo metalne dijelove.
Npr.: zamjena/popravak blatobrana I/III

4 = Glavno popr. plastika (samostalni popravak)
Opciju odaberemo u primjeru kada lakiramo samo plastične dijelove.
Npr.: zamjena/popravak branika K1G/K3

5 = Brez predpripreme
Opciju odaberemo u primjeru više zapisnika procjene. Npr. Za prvi zapisnik odaberete komplet pripremu a za sve ostale odaberete bez predpripreme.

Što znače napomene I, II, III, K1R, K3,...?

Za dijelove od metala:

Stupanj lakiranja

Titula

Upotreba

I

Novi dio Z+M

Lakiranje novog dijela – svi nanosi laka
Z : zavareni dio
M : montažni dio spojen sa vijcima

II

Površinsko lakiranje / lakiranje s unutarnje strane

Površinsko lakiranje
Npr.: manja oštećenja na površini (kitanje lopaticom nije potrebno), izjednačavanje nijanse boje

Lakiranje s unutarnje strane
Lakiranje novih dijelova ili reparaturno lakiranje unutarnjih dijelova (uključno sa kitanjem lopaticom)

III

Popravak do 50%

Reparaturno lakiranje uključno sa kitanjem lopaticom do 50% površine nekog dijela

IV

Popravak nad 50%

Reparaturno lakiranje uključno sa kitanjem lopaticom iznad 50% površine nekog dijela

B

Lakiranje na prijelaz

Lakiranje na prijelaz

SP

Točkovno lakiranje

Točkovno lakiranje

 

Za dijelove od plastike:

Stupanj lakiranja

Titula

Upotreba

K1R

Novi dio

Dio je grundiran

Neobrađeni dio prevučen samo sredstvom za
poboljšanje prijanjanja

K1N

Novi dio

Neobrađeni dio, prevučen punilom, bez brušenja

K1G

Novi dio

Neobrađeni dio, prevučen punilom, brušen

PUR mekani

K2

Površinsko lakiranje

Koristi se kod manjih oštećenja na površini (bez kitanja lopaticom) ili kod prelakiranja u neku drugu nijansu boje.

K3

Reparaturno lakiranje

U obzir dolazi kod oštećenja manjih dijelova gdje površina kitanja lopaticom nije veća od 2 dm2 i kod oštećenja većih dijelova (npr. branik) gdje oštećenje površine nije veće od 15%.

B

Lakiranje na prijelaz

Lakiranje na prijelaz

SP

Točkovno lakiranje

Točkovno lakiranje

 

Kako dodati slobodnu stavku?

Za dodavanje slobodnih stavka u kalkulaciji odaberemo opcijo »Dodatne grupe«.

Slobodna stavka lakiranje:

Sa dvoklikom na ikono "lakirnog pištolja" se otvara prozor za dodavanje slobodne lakirerske stavke. Upišemo ime dijela, upišemo cijeno lakirerskoga materiala i/ili radno vrijeme i to potvrdimo sa tipkom "Potvrdi".  Slobodnu stavku kojo želimo dodati na listu slobodnih stavka označimo sa opcijom »Dodaj u popis«.

Prosta postavka deli:

Sa dvoklikom na ikonu "vijaka" se otvara prozor za dodavanje slobodne stavke za dijelove. Upišemo ime dijela, upišemo cijenu rezervnog dijela i/ili radno vreme i to potvrdimo sa tipkom "Potvrdi". Slobodnu stavku kojo želimo dodati na listu slobodnih stavka označimo sa opcijom »Dodaj u popis«.

.

Gdje su upute?

Upute za upotrebu programa EMA/ERE se nalaze u meniju Upute za korisnika a tehnološke upute za ERE u meniju Informacije - Pomoć.

Procjena vozila

Odaberite vrstu, marku, model vozila, mjesec i godinu prve registracije,....

Prognoza vrijednosti vozila

Izračun trošarine

E-novosti

Primajte obavijesti e-mailom

Ova web stranica koristi kolačiće poslužitelja u namjeri poboljašanja (ili što boljeg) korisničkog iskustva prilikom korištenja stranice. Da li se slažete s upotrebom kolačića?

Više o tome

Korištenje kolačića na web stranici

Što su kolačići (cookies)?
Kolačići su male datoteke, važne za djelovanje internetskih stranica, prije svega kako bi iskustvo korisnika bilo bolje.
Kolačić obično sadrži redoslijed slova i brojeva koji se prijenose na računalo korisnika kada on posjeti određenu internetsku stranicu. Pri svakom ponovnom posjetu će internetska stranica dobiti podatke o prenijetom kolačiću te prepoznati korisnika.
Uz funkciju poboljšanja iskustva korisnika, cilj kolačića je različit. Oni se mogu upotrebljavati i za analizu ponašanja ili prepoznavanje korisnika. Stoga poznajemo više različitih tipova kolačića.
Tipovi kolačića koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici
Kolačići koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici, slijede smjernicama:
• Međunarodne gospodarske zbornice (PDF)
1. Neophodni kolačići
Takvi kolačići omogućuju uporabu neophodnih komponenti za pravilno djelovanje internetske stranice. Bez tih kolačića servisi koje želite koristiti na ovoj internetskoj stranici, ne bi djelovali pravilno (npr. prijava, postupak kupovine …).
2. Iskustveni kolačići
Takvi kolačići prikupljaju podatke kako se korisnici na internetskoj stranici ponašaju sa ciljem poboljšanja iskustvene komponente internetske stranice (npr. koje dijelove stranice posjećuju najčešće). Ti kolačići ne prikupljaju informacija, prijeko kojih bismo mogli identificirati korisnika.
3. Funkcionalni kolačići
Takvi kolačići omogućuju internetskoj stranici da si zapamti neke od Vaših postavki i opcija (npr. korisničko ime, jezik, regiju) te osiguravaju napredne, personalizirane funkcije. Ti kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima na internetskoj stranici.
4. Oglasni ili ciljani kolačići
Takve kolačiće prije svega upotrebljavaju oglasne i socijalne mreže (treće strane) s namjerom da Vam prikazuju više ciljane oglase, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost reklamnih akcija. Takvi kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima u Internetu.
5. Upotreba tehnologije praćenja Eloqua za naše marketing e-poruke
Zbog personalizacije načina kako društvo Eurotax komunicira s vama na različitim stranicama našeg internetskog mjesta upotrebljavamo Eloqua, a to valja i za elektronske poruke koje primate od nas. Na tim se stranicama Eloqua za mjerenje upotrebe i za dostup do nekih od informacija poslužuje kolačića i koda Javascript. Eloqua će u našu spravu namjestiti kolačić za  vrijeme vaše prve posjete internetskog portala Autovista. Kolačić Eloqua i informacije iz koda Javascript omogućavaju nam izvedbu analize vaše upotrebe naše internetske stranice i naših poruka, što će nam olakšati razumijevanje vaših interesa i pomoći poboljšati način pismene komunikacije s vama. Iako kolačić ne sadrži osobne podatke o vama, mi ćemo u slučaju da se registrirate za određene usluge, odnosno odlučite za primanje bijele knjige ili glasila, vaše osobne podatke povezati s podacima iz pretraživača, kako su razvidni iz kolačića Eloqua, koji je pohranjen u vašoj spravi.

Nadzor kolačića

Za uporabu kolačića odlučujete se sami. Kolačiće možete uvijek ukloniti i time i prepoznavanje u Internetu. Također možete većinu tražilica postaviti tako da kolačiće ne pohranjuju.
Za informacije o opcijama pojedinačnih tražilica predlažemo da pogledate postavke.
Upravitelj kolačića
Eurotax d.o.o.