Tuća (Program ERE)

UPUTE ZA UPORABU MODULA ZA POPRAVAK
UDUBINA OD TUČE

1. Priprema prema pojedinačnom dijelu: dodatak 0,2 sata na pojedinačni dio

Krov, srednji dio; poklopac pokretnog krova, bočne stranice krova i stupovi A obrađuju kao jedan dio, iako se može desiti da su rubovi krova ili srednji dio krova konstrukcijski odvojeni. Zaobljeni rubovi na pojedinačnim elementima karoserije ne smatraju se kao drugi dio. Vrata i okviri vrata također se obrađuju kao jedan dio.

2. Mjerenje veličine udubine
Mjeri se promjer vanjskog kraja udubine, znači od mjesta gdje je deformacija započela. U slučaju da su na karoseriji udubine različitih veličina, odnosno promjera, vrijeme se za ravnanje udubina u programu računa glede na veličinu udubina koje prevladavaju, odnosno kojih je najviše.
Npr.: ako imamo na krovu udubine 4 x(20mm), 10 x(30mm) i 1 x(50mm) možemo svaku veličinu upisati u svoje polje [Primjer 1.] ili upisujemo svotu svih udubina i uzimamo u obzir prosječnu veličinu koja prevladava (u našem slučaju 30mm) [Primjer 2.].

3. Radno vrijeme za popravak
U radnim vremenima koja su navedena u programu za popravak pojedinačnog broja udubina, ubrojeni su svi troškovi, kao što je npr. prijevoz do lokacije, poliranje, popravci mogućih brtvljenih spojeva. Nisu uračunati radovi kao: rastavljanje elemenata, demontaža i montaža elemenata.

4. Sitni potrošni materijal
Dodatak 2% od vrijednosti izračunanog popravka. Ubrojeni su materijali za lijepljenje, poliranje, korozijsku zaštitu itd. Kako u programu trenutno nije moguće računati postotak vrijednosti popravka, potrebno se dogovoriti može li se dodati slobodna stavka, odnosno se uvećava dogovoreni obračunski sat.

5. Ravnanje dijelova od aluminija: dodatak 20 %

6. Ekonomičnost popravka
Prije početka popravka bez štete laka potrebno je da procjenitelj i servis ocjene ekonomičnost popravka. Pri tom gornja je granica ekonomičnosti trošak x% od klasičnog popravka koji se računa pomoću ERE. Ta postotak (x%) u osiguravajućim se društvima razlikuje.

7. Gruba priprema površine hladnim ravnanjem do stupnja P80
Kada pri pregledu oštećena vozila izvođač i procjenitelj utvrđuju da hladno ravnanje bez štete laka na pojedinačnom dijelu nije moguće, mogu se dogovoriti da će izvođač na ovom dijelu izraditi tzv. grubu pripremu površine do stupnja P80, što omogućuje klasičan lakirerski popravak bez dodatnih limarskih radova. U tom se slučaju izvođaču priznaje x% (npr. 50%) od izračunane vrijednosti popravka šteta od tuče bez lakiranja [Primjer 3.]. Lakirer može uračunati klasičan popravak lakiranja prema programu ERE. Ta se postotak (x%) u osiguravajućim društvima razlikuje.

Postupak:
1. u programu ERE izaberite dio
2. kao radnu operaciju izaberite popravak od tuče (TP)
3. upisujete broj udubina
4. u prozor za Opis rada upisujete dogovoreni %
5. u pregledu će biti vidljiva samo oznaka, a u ispisu će izračun biti ubrojen

8. Više od 200 udubina na pojedinačnom dijelu
Modul za tuču u programu ERE računa vrijednosti za popravak do 200 udubina na pojedinačnom dijelu. U slučaju većeg broja udubina modul vrijeme više ne uvećava, ono ostaje nepromijenjeno te je označeno zvjezdicom. U tom slučaju potreban je poseban dogovor među procjeniteljem i izvođačem o načinu popravka.

Procjena vozila

Odaberite vrstu, marku, model vozila, mjesec i godinu prve registracije,....

Prognoza vrijednosti vozila

Izračun trošarine

E-novosti

Primajte obavijesti e-mailom

Ova web stranica koristi kolačiće poslužitelja u namjeri poboljašanja (ili što boljeg) korisničkog iskustva prilikom korištenja stranice. Da li se slažete s upotrebom kolačića?

Više o tome

Korištenje kolačića na web stranici

Što su kolačići (cookies)?
Kolačići su male datoteke, važne za djelovanje internetskih stranica, prije svega kako bi iskustvo korisnika bilo bolje.
Kolačić obično sadrži redoslijed slova i brojeva koji se prijenose na računalo korisnika kada on posjeti određenu internetsku stranicu. Pri svakom ponovnom posjetu će internetska stranica dobiti podatke o prenijetom kolačiću te prepoznati korisnika.
Uz funkciju poboljšanja iskustva korisnika, cilj kolačića je različit. Oni se mogu upotrebljavati i za analizu ponašanja ili prepoznavanje korisnika. Stoga poznajemo više različitih tipova kolačića.
Tipovi kolačića koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici
Kolačići koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici, slijede smjernicama:
• Međunarodne gospodarske zbornice (PDF)
1. Neophodni kolačići
Takvi kolačići omogućuju uporabu neophodnih komponenti za pravilno djelovanje internetske stranice. Bez tih kolačića servisi koje želite koristiti na ovoj internetskoj stranici, ne bi djelovali pravilno (npr. prijava, postupak kupovine …).
2. Iskustveni kolačići
Takvi kolačići prikupljaju podatke kako se korisnici na internetskoj stranici ponašaju sa ciljem poboljšanja iskustvene komponente internetske stranice (npr. koje dijelove stranice posjećuju najčešće). Ti kolačići ne prikupljaju informacija, prijeko kojih bismo mogli identificirati korisnika.
3. Funkcionalni kolačići
Takvi kolačići omogućuju internetskoj stranici da si zapamti neke od Vaših postavki i opcija (npr. korisničko ime, jezik, regiju) te osiguravaju napredne, personalizirane funkcije. Ti kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima na internetskoj stranici.
4. Oglasni ili ciljani kolačići
Takve kolačiće prije svega upotrebljavaju oglasne i socijalne mreže (treće strane) s namjerom da Vam prikazuju više ciljane oglase, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost reklamnih akcija. Takvi kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima u Internetu.
5. Upotreba tehnologije praćenja Eloqua za naše marketing e-poruke
Zbog personalizacije načina kako društvo Eurotax komunicira s vama na različitim stranicama našeg internetskog mjesta upotrebljavamo Eloqua, a to valja i za elektronske poruke koje primate od nas. Na tim se stranicama Eloqua za mjerenje upotrebe i za dostup do nekih od informacija poslužuje kolačića i koda Javascript. Eloqua će u našu spravu namjestiti kolačić za  vrijeme vaše prve posjete internetskog portala Autovista. Kolačić Eloqua i informacije iz koda Javascript omogućavaju nam izvedbu analize vaše upotrebe naše internetske stranice i naših poruka, što će nam olakšati razumijevanje vaših interesa i pomoći poboljšati način pismene komunikacije s vama. Iako kolačić ne sadrži osobne podatke o vama, mi ćemo u slučaju da se registrirate za određene usluge, odnosno odlučite za primanje bijele knjige ili glasila, vaše osobne podatke povezati s podacima iz pretraživača, kako su razvidni iz kolačića Eloqua, koji je pohranjen u vašoj spravi.

Nadzor kolačića

Za uporabu kolačića odlučujete se sami. Kolačiće možete uvijek ukloniti i time i prepoznavanje u Internetu. Također možete većinu tražilica postaviti tako da kolačiće ne pohranjuju.
Za informacije o opcijama pojedinačnih tražilica predlažemo da pogledate postavke.
Upravitelj kolačića
Eurotax d.o.o.