1/5

Novi Kia EV6 pruža vrhunsku sigurnost i udobnost

Srijeda, 25. kolovoz 2021.

Dugo očekivani električni crossover Kia EV6 bogato je opremljen vrhunskom opremom po pitanju sigurnosti i udobnosti, između ostalog paketom naprednih asistencijskih sustava (ADAS). Inovativne, visokotehnološke funkcije smanjuju opasnost i stres u vožnji, štite putnike i ostale sudionike u prometu, a ujedno nude intuitivno iskustvo svake vožnje.

Druga generacija asistencijskog sustava za vožnju na autocesti održava brzinu i razmak vozila; automatsko održavanje unutar trake i pomoć kod promjene trake
Za pružanje sigurne i udobne vožnje na autocesti, EV6 dobio je Kijinu najnoviju izvedbu sustava Highway Driving Assist 2 (HDA 2). Upotrebom radara smještenih na različitim dijelovima vozila, sustav pomaže vozaču održavati podešenu brzinu i razmak do vozila ispred, dok je sustav Lane Following Assist (LFA) zadužen za to da se vozilo drži unutar
vozne trake. Upotrebom radarskog tempomata s kontrolom u zavojima koji se temelji na navigaciji (NSCC-C - Navigation-based Smart Cruise Control with Curve Control) sustav smanjuje brzinu vozila u zavojima i ponovno vraća na podešenu brzinu kada to uvjeti ponovo dozvoljavaju.

U slučaju da susjedno vozilo vozi previše blizu, sustav HDA 2 pomaže kod prilagođavanja položaja EV6 kako bi se izbjegao potencijalni sudar. Promjena trake sada je lakša nego ikad prije. S vozačevim rukama na upravljaču i iznad određene brzine vozila s pritiskom na ručicu indikatora vozilo automatski prelazi na željenu traku.

Napredni asistencijski sustav za mrtve kutove pruža sigurnu promjenu vozne trake
EV6 je dobio i asistencijski sustav za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu (BVM) i sustav za sprječavanje sudara s vozilom u mrtvom kutu (BCA) koji omogućavaju sigurnu promjenu vozne trake. BVM djeluje kao drugi par očiju koji prikazom događanja na visokorezolucijskom 12,3-inčnom digitalnom zaslonu uklanja vozačeve mrtve kutove na lijevoj i desnoj strani vozila. BCA koristi senzore radara kako bi vozača upozorio na približavanje vozila i automatski koči ako postoji opasnost od sudara tijekom promjene trake.

Navigacijske upute na raskrižjima, posebice na onima s više traka, mogu biti vrlo stresne za brojne vozače. Kijin asistencijski sustav za sprječavanje naleta (FCA) sada uključuje funkcije za skretanje na raskrižju i prolazak kroz raskrižje koji pružaju maksimalnu preventivnu sigurnost tijekom navigacijskog vođenja na raskrižjima. Ako je aktiviran pokazivač smjera, sustav vozača upozorava na opasnost od sudara s nadolazećim vozilom. Slično je i u slučaju opasnosti od sudara s vozilom koje se približava s lijeve ili desne strane kada vozač vozi ravno kroz raskrižje. Ako se opasnost povećava, sustav upozori vozača i automatski koči kako bi spriječio sudar.

Inteligentna prednja svjetla nude točnije osvjetljavanje u svim uvjetima
Za sigurnost vozila je od ključnog značaja mogućnost vidjeti i biti vidljiv. Kako bi pružao maksimalno osvjetljavanje, Kia EV6 donosi nova inteligentna prednja svjetla (IFS), tehnologiju koja zahvaljujući neovisnom djelovanju pojedinog segmenta LED svjetla (svako svjetlo EV6 ima 8 segmenata) omogućava točnije osvjetljavanje. IFS vozaču dozvoljava
vožnju sa stalno upaljenim dugim svjetlima bez opasnosti od zasljepljivanja vozila iz suprotnog smjera. Prednja kamera s tehnologijom prepoznavanja vozila automatski zatamni ili bolje osvijetli pojedine segmente LED svjetala, što poboljšava vidljivost ispred vozila, a ujedno i sprječava bliještanje u realnom vremenu.

Lakše manevriranje
Parkiranje i ostala potencijalno kompleksna manevriranja lakša su zahvaljujući pregledu okolice vozila (SVM). Kamere na središnjem zaslonu EV6 prikazuju 360-stupanjski pregled okruženja vozila. Vožnja unatrag na uskom prostoru je sigurnija zahvaljujući asistencijskom sustavu za sprječavanje sudara tijekom vožnje unatrag (RCCA). Visokotehnološki sustav tijekom vožnje unatrag prepoznaje nadolazeća vozila s obje strane. U slučaju opasnosti od sudara, sustav automatski koči.

Sustav pametnog daljinskog parkiranja – djeluje i na pravokutnim i paralelnim parkirnim mjestima
Na zaista uskim parkinzima vozačima će biti od koristi pametno daljinsko parkiranje (RSPA). RSPA je funkcija koja omogućava autonomno parkiranje vozila, bez obzira na to je li vozač u vozilu. Upotrebom kamera postavljenih na vozilu i ultrasoničnim senzorima, EV6 može na prostoru odgovarajućih dimenzija automatski parkirati, a pritom automatski dodaje gas, koči i mijenja iz prve brzine u rikverc i obrnuto. RSPA može parkirati vozilo na pravokutnim i paralelnim parkirnim mjestima.

Kada je vozilo parkirano i putnici na stražnjim sjedalima žele otvoriti vrata, Kijin sustav za sigurno izlaženje iz vozila (SEA) automatski upozorava i zaključava vrata ako se odostraga u mrtvom kutu EV6 približava drugo vozilo, što smanjuje opasnost od sudara i unaprjeđuje sigurnost na samom kraju putovanja.

Za dodatnu udobnost u EV6 brine Kijin pametni sustav električnog otvaranja/zatvaranja prtljažnih vrata. S pametnim ključem u džepu i približavanju stražnjem dijelu vozila, sustav prepoznaje ključ i automatski otvara prtljažna vrata, što omogućava jednostavan i praktičan pristup prtljažniku.

Kia Corporation – o nama
Kia Corporation (www.kia.com) pruža vrhunsko iskustvo mobilnosti i pokretnošću inspirira svoje klijente. Tvrtka osnovana 1944. godine je u industriji ‘mobilnosti’ prisutna više od 75 godina. S 52.000 zaposlenih širom svijeta, prisutnošću u više od 190 zemalja i tvornicama u 6 zemalja, Kia danas godišnje proda oko 3 milijuna vozila. Kia spada među glavne igrače popularizacije elektrificiranih i baterijskih električnih vozila, a odnedavno razvija i sve veću paletu usluga mobilnosti čime ohrabruje milijune ljudi širom svijeta da istražuju najbolje načine kretanja. Za više informacija posjetite: www.kianewscenter.com.

Procjena vozila

Odaberite vrstu, marku, model vozila, mjesec i godinu prve registracije,....

Prognoza vrijednosti vozila

Izračun trošarine

E-novosti

Primajte obavijesti e-mailom

Ova web stranica koristi kolačiće poslužitelja u namjeri poboljašanja (ili što boljeg) korisničkog iskustva prilikom korištenja stranice. Da li se slažete s upotrebom kolačića?

Više o tome

Korištenje kolačića na web stranici

Što su kolačići (cookies)?
Kolačići su male datoteke, važne za djelovanje internetskih stranica, prije svega kako bi iskustvo korisnika bilo bolje.
Kolačić obično sadrži redoslijed slova i brojeva koji se prijenose na računalo korisnika kada on posjeti određenu internetsku stranicu. Pri svakom ponovnom posjetu će internetska stranica dobiti podatke o prenijetom kolačiću te prepoznati korisnika.
Uz funkciju poboljšanja iskustva korisnika, cilj kolačića je različit. Oni se mogu upotrebljavati i za analizu ponašanja ili prepoznavanje korisnika. Stoga poznajemo više različitih tipova kolačića.
Tipovi kolačića koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici
Kolačići koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici, slijede smjernicama:
• Međunarodne gospodarske zbornice (PDF)
1. Neophodni kolačići
Takvi kolačići omogućuju uporabu neophodnih komponenti za pravilno djelovanje internetske stranice. Bez tih kolačića servisi koje želite koristiti na ovoj internetskoj stranici, ne bi djelovali pravilno (npr. prijava, postupak kupovine …).
2. Iskustveni kolačići
Takvi kolačići prikupljaju podatke kako se korisnici na internetskoj stranici ponašaju sa ciljem poboljšanja iskustvene komponente internetske stranice (npr. koje dijelove stranice posjećuju najčešće). Ti kolačići ne prikupljaju informacija, prijeko kojih bismo mogli identificirati korisnika.
3. Funkcionalni kolačići
Takvi kolačići omogućuju internetskoj stranici da si zapamti neke od Vaših postavki i opcija (npr. korisničko ime, jezik, regiju) te osiguravaju napredne, personalizirane funkcije. Ti kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima na internetskoj stranici.
4. Oglasni ili ciljani kolačići
Takve kolačiće prije svega upotrebljavaju oglasne i socijalne mreže (treće strane) s namjerom da Vam prikazuju više ciljane oglase, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost reklamnih akcija. Takvi kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima u Internetu.
5. Upotreba tehnologije praćenja Eloqua za naše marketing e-poruke
Zbog personalizacije načina kako društvo Eurotax komunicira s vama na različitim stranicama našeg internetskog mjesta upotrebljavamo Eloqua, a to valja i za elektronske poruke koje primate od nas. Na tim se stranicama Eloqua za mjerenje upotrebe i za dostup do nekih od informacija poslužuje kolačića i koda Javascript. Eloqua će u našu spravu namjestiti kolačić za  vrijeme vaše prve posjete internetskog portala Autovista. Kolačić Eloqua i informacije iz koda Javascript omogućavaju nam izvedbu analize vaše upotrebe naše internetske stranice i naših poruka, što će nam olakšati razumijevanje vaših interesa i pomoći poboljšati način pismene komunikacije s vama. Iako kolačić ne sadrži osobne podatke o vama, mi ćemo u slučaju da se registrirate za određene usluge, odnosno odlučite za primanje bijele knjige ili glasila, vaše osobne podatke povezati s podacima iz pretraživača, kako su razvidni iz kolačića Eloqua, koji je pohranjen u vašoj spravi.

Nadzor kolačića

Za uporabu kolačića odlučujete se sami. Kolačiće možete uvijek ukloniti i time i prepoznavanje u Internetu. Također možete većinu tražilica postaviti tako da kolačiće ne pohranjuju.
Za informacije o opcijama pojedinačnih tražilica predlažemo da pogledate postavke.
Upravitelj kolačića
Eurotax d.o.o.