1/5

Volvo Cars usredotočuje se na domet i brzo punjenje za sljedeću generaciju potpuno električnih automobila

Utorak, 6. srpanj 2021.

Volvo Cars brzo postaje tvrtka s potpuno električnim automobilima koja usvaja razvoj i proizvodnju baterijskih tehnologija i ima za cilj prilagoditi svoje buduće baterije potrebama svojih korisnika: veći domet i brže vrijeme punjenja.

To će postići unaprjeđenjem tehnologije litij-ionskih baterija u svojoj nadolazećoj drugoj generaciji električnih automobila, počevši od čistog električnog nasljednika svojeg vodećeg modela XC90.

Sredinom desetljeća, kada će predstaviti svoju treću generaciju električnih automobila, počevši od nasljednika svojeg najprodavanijeg SUV-a srednje veličine XC60, Volvo Cars planira dodatno unaprijediti ponudu i integrirati bateriju u pod automobila, koristeći ćelijsku strukturu za ukupnu krutost vozila i poboljšanje učinkovitosti.

U bliskoj budućnosti, Volvo Cars planira surađivati s vodećom švedskom tvrtkom za baterije Northvolt kako bi dodatno povećao gustoću energije u svojim baterijskim ćelijama i do 50 posto u odnosu na ono što je danas na tržištu. Kasnije ovog desetljeća, Volvo Cars također nastoji probiti prekretnicu od 1000 Wh/l gustoće energije, kako bi postigao 1000 km stvarnog dometa vožnje.

Očekuje se da će se trenutno vrijeme punjenja do sredine desetljeća gotovo prepoloviti, zahvaljujući boljoj tehnologiji baterija te stalnim unaprjeđenjima programske opreme i tehnologije brzog punjenja.

"Želimo neprestano povećavati korisničke prednosti vožnje potpuno električnog Volvo automobila ", rekao je Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "Pojednostavljivanjem dizajna i integracije naših baterijskih ćelija možemo smanjiti masu i povećati prostor, omogućujući značajna poboljšanja u kapacitetu baterija, dometu i vremenu punjenja."

Kako se Volvo Cars kreće prema postajanju potpuno električnom tvrtkom za automobile, paralelno se povećava i važnost održivosti. Dok će tvrtka tijekom sljedećeg desetljeća povećavati energiju baterije u svojim automobilima, ujedno će raditi na kontinuiranom smanjenju svojeg ugljičnog otiska. 

Baterijske ćelije planirane suradnje tvrtke Volvo Cars s tvrtkom Northvolt nastoje se proizvesti korištenjem 100-postotno obnovljive energije, dok su zalaganja za to u suradnji s ostalim dobavljačima predviđena do 2025. godine.

Volvo Cars ima jasnu strategiju za daljnje smanjenje ugljičnog otiska baterija boljom upotrebom dragocjenog materijala koje sadrže. Gdje god je to moguće, namjerava obnoviti ili ponovno upotrijebiti baterije, a također istražuje potencijalnu primjenu drugog životnoga vijeka, poput skladištenja energije.

Gdje je moguće, baterije kojima je istekao životni vijek reciklirat će se kod ovlaštenih centara za recikliranje koji mogu ponuditi recikliranje kritičnih materijala u zatvorenom krugu za upotrebu u budućim baterijama. Planirano partnerstvo grupe Volvo Car s Northvoltom također otvara mogućnost korištenja njihovih ustaljenih postupaka recikliranja.

Volvo Cars također će se nastaviti fokusirati na odgovorno dobavljanje baterija, uključujući i šire korištenje blockchain tehnologije. Bliskom suradnjom sa svojim partnerima i dobavljačima, Volvo Cars će još više ojačati svoje odgovorno nabavljanje.

Već s nasljednikom XC90, tvrtka će ponuditi dvosmjerno punjenje, koje će korisnicima omogućiti rasterećivanje prekomjerne električne energije, prijenosom iz automobilske baterije u električnu mrežu. To znači: vozači Volvo električnih vozila mogu pružiti opskrbu energijom mreži kad su cijene i emisije CO2 u vezi s proizvodnjom električne energije na svojem dnevnom vrhuncu, dok svoj automobil pune kad su u padu.

"Svojim kupcima želimo ponuditi održive, potpuno električne automobile koji im život čine lakšim i ugodnijim", rekao je Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "Zahvaljujući pametnim inovacijama i suradnji s ključnim partnerima, mi kupcima možemo pružiti ono što žele - veći domet, brže punjenje i niže troškove - i dodatno potaknuti široko prihvaćanje električne mobilnosti."

Plan elektrifikacije tvrtke Volvo Cars čvrsto je usmjeren na vertikalnu integraciju, uključujući vlastiti dizajn, razvoj i proizvodnju baterija, e-motora i relevantne programske opreme u suradnji sa strateškim partnerima. Cilj je postići što više sinergija i učinkovitosti kroz čitav lanac opskrbe baterijama.

Ranije ovog mjeseca, Volvo Car Group najavio je planiranu suradnju sa Northvoltom u razvoju i proizvodnji održivih baterija. One će biti prilagođene za pogon sljedeće generacije potpuno električnih automobila Volvo i Polestar i osigurat će buduću opskrbu održivim baterijama potrebnim za potporu rastu.

Suradnja s Northvoltom ključna je za ambiciju tvrtke Volvo Cars da do 2030. godine postane lider u premium segmentu električnih automobila te prodaji samo potpuno električnih vozila. Također predstavlja važan korak u širenju vlastitih proizvodnih i razvojnih mogućnosti, zajedno s partnerstvima s tehnološkim liderima.

Napomena urednicima

Opisane značajke mogu biti opcijske, a točna ponuda za kupce može se razlikovati od zemlje do zemlje ili možda (još) nije dostupna na svim tržištima. Za više detalja obratite se lokalnom zastupniku na tržištu.

Procjena vozila

Odaberite vrstu, marku, model vozila, mjesec i godinu prve registracije,....

Prognoza vrijednosti vozila

Izračun trošarine

E-novosti

Primajte obavijesti e-mailom

Ova web stranica koristi kolačiće poslužitelja u namjeri poboljašanja (ili što boljeg) korisničkog iskustva prilikom korištenja stranice. Da li se slažete s upotrebom kolačića?

Više o tome

Korištenje kolačića na web stranici

Što su kolačići (cookies)?
Kolačići su male datoteke, važne za djelovanje internetskih stranica, prije svega kako bi iskustvo korisnika bilo bolje.
Kolačić obično sadrži redoslijed slova i brojeva koji se prijenose na računalo korisnika kada on posjeti određenu internetsku stranicu. Pri svakom ponovnom posjetu će internetska stranica dobiti podatke o prenijetom kolačiću te prepoznati korisnika.
Uz funkciju poboljšanja iskustva korisnika, cilj kolačića je različit. Oni se mogu upotrebljavati i za analizu ponašanja ili prepoznavanje korisnika. Stoga poznajemo više različitih tipova kolačića.
Tipovi kolačića koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici
Kolačići koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici, slijede smjernicama:
• Međunarodne gospodarske zbornice (PDF)
1. Neophodni kolačići
Takvi kolačići omogućuju uporabu neophodnih komponenti za pravilno djelovanje internetske stranice. Bez tih kolačića servisi koje želite koristiti na ovoj internetskoj stranici, ne bi djelovali pravilno (npr. prijava, postupak kupovine …).
2. Iskustveni kolačići
Takvi kolačići prikupljaju podatke kako se korisnici na internetskoj stranici ponašaju sa ciljem poboljšanja iskustvene komponente internetske stranice (npr. koje dijelove stranice posjećuju najčešće). Ti kolačići ne prikupljaju informacija, prijeko kojih bismo mogli identificirati korisnika.
3. Funkcionalni kolačići
Takvi kolačići omogućuju internetskoj stranici da si zapamti neke od Vaših postavki i opcija (npr. korisničko ime, jezik, regiju) te osiguravaju napredne, personalizirane funkcije. Ti kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima na internetskoj stranici.
4. Oglasni ili ciljani kolačići
Takve kolačiće prije svega upotrebljavaju oglasne i socijalne mreže (treće strane) s namjerom da Vam prikazuju više ciljane oglase, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost reklamnih akcija. Takvi kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima u Internetu.
5. Upotreba tehnologije praćenja Eloqua za naše marketing e-poruke
Zbog personalizacije načina kako društvo Eurotax komunicira s vama na različitim stranicama našeg internetskog mjesta upotrebljavamo Eloqua, a to valja i za elektronske poruke koje primate od nas. Na tim se stranicama Eloqua za mjerenje upotrebe i za dostup do nekih od informacija poslužuje kolačića i koda Javascript. Eloqua će u našu spravu namjestiti kolačić za  vrijeme vaše prve posjete internetskog portala Autovista. Kolačić Eloqua i informacije iz koda Javascript omogućavaju nam izvedbu analize vaše upotrebe naše internetske stranice i naših poruka, što će nam olakšati razumijevanje vaših interesa i pomoći poboljšati način pismene komunikacije s vama. Iako kolačić ne sadrži osobne podatke o vama, mi ćemo u slučaju da se registrirate za određene usluge, odnosno odlučite za primanje bijele knjige ili glasila, vaše osobne podatke povezati s podacima iz pretraživača, kako su razvidni iz kolačića Eloqua, koji je pohranjen u vašoj spravi.

Nadzor kolačića

Za uporabu kolačića odlučujete se sami. Kolačiće možete uvijek ukloniti i time i prepoznavanje u Internetu. Također možete većinu tražilica postaviti tako da kolačiće ne pohranjuju.
Za informacije o opcijama pojedinačnih tražilica predlažemo da pogledate postavke.
Upravitelj kolačića
Eurotax d.o.o.