1/5

Izašla knjiga o djelu utjecajnog dizajnera Petera Schreyera

Utorak, 9. studeni 2021.

Knjiga je prva suvremena studija o Schreyerovoj viziji i dizajnerskoj filozofiji
Knjiga Roots and Wings (Korijeni i krila, izdavač gestalten) o Peteru Schreyerju je tekst o životu i ostavštini jednog od najutjecajnijih automobilskih dizajnera. Kao predsjednik i voditelj dizajna u automobilskoj grupaciji Hyundai Motor Group, koju pored Kije čine sestrinske marke Hyundai i Genesis, značajno je utjecao na dizajn Kije i Hyundaija i dao im je karakterističan identitet. Razvoj inspirativnog dizajnerskog identiteta uspješno je preoblikovao obje marke i oblikovao Genesis kao treću automobilsku marku ove grupacije. Schreyerova najznačajnija dostignuća automobilskog dizajna su (kronološki): Volkswagen Golf IV, Volkswagen New Beetle, Audi TT, Kia Stinger i Hyundai NEXO.

"Peter Schreyer nije samo izniman dizajner, nego je i netko tko može pobuditi snažne osjećaje ," rekao je Euisun Chung, izvršni predsjednik Hyundai Motor Group. " Vjerujem da će njegova priča, koja svojom nepokolebljivom filozofijom nadilazi granice istočnog i zapadnog svijeta, bit motivacija za sve nas."

Peter Schreyer: od skromnih početaka do vodećeg automobilskog dizajnera
Peter Schreyer, rođen 1953. godine u Bad Reichenhallu u Njemačkoj, već od malih nogu je iskazivao zanimanje za umjetnost. Nakon studija industrijskog dizajna na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Münchenu i dizajna transporta na Royal College of Art u Londonu je više od 25 godina na različitim funkcijama radio za Audi i koncern Volkswagen.

Schreyer se smatra vizionarom koji je preoblikovao Kiju i osmislio njene prepoznatljive modele
2006. godine Schreyer je dobio sudbonosni telefonski poziv s ponudom da se pridruži korporaciji Kia Motors. Privukla ga je rijetka prilika da iz ničega kreira dizajnerski smjer – ponudu je prihvatio i postao voditelj dizajna u Kiji. Schreyer je bio prvi koji je ovom brendu donio snažno dizajnersko usmjerenje i razvio strategiju brenda, koja se kasnije promijenila u manifest. Imao je ključnu ulogu u preoblikovanju ne samo Kije, nego i Hyundaija u brendove usmjerene u dizajn.

"Rad u Koreji za mene je bio vrlo dobro iskustvo. U vrijeme kada sam bio tu puno sam naučio o sebi, svojim korijenima, ljudima koje sam imao čast upoznati i o jedinstvenom odnosu između Koreje i Njemačke. Načini na koji su stvari međusobno povezane i njihovi kontrasti me kao dizajnera uvijek oduševe," rekao je Schreyer. "Svaki projekt završio sam sosmijehom na licu i uvijek se trudim ostvariti naše snove. Ja sam dizajner automobila svim srcem i uvijek sam imao sreću da sam radio posao snova."

Korijeni i krila
Tijekom svoje karijere Schreyer je crpio svoju inspiraciju iz različitih izvora, od umjetničkih pokreta, kao što su dadaizam i Bauhaus do brojnih umjetnika, dizajnera, čak i muzike, posebice jazza. Schreyer – kao čovjek koji jako poštuje tradiciju – usprkos tome se nikad ne boji razmišljati izvan okvira, dati novi preokret ili spojiti više stilova u nešto potpuno novo.

Schreyer je svojim radom u Kiji i Hyundaiju uspješno spojio njemačku dizajnersku tradiciju s korejskom kulturom i dizajnom. Naslov Korijeni i krila odražava njegovo poštivanje tradicije i ostavštine, ali istodobno i mogućnost da rastvori krila i poleti u budućnost, što je znak pravog vizionara.

                                                                                ***

Kia Corporation – o nama
Kia Corporation (www.kia.com) pruža vrhunsko iskustvo mobilnosti i pokretnošću inspirira svoje klijente. Tvrtka osnovana 1944. godine je u industriji ‘mobilnosti’ prisutna više od 75 godina. S 52.000 zaposlenih širom svijeta, prisutnošću u više od 190 zemalja i tvornicama u 6 zemalja, Kia danas godišnje proda oko 3 milijuna vozila. Kia spada među glavne igrače popularizacije elektrificiranih i baterijskih električnih vozila, a odnedavno razvija i sve veću paletu usluga mobilnosti čime ohrabruje milijune ljudi širom svijeta da istražuju najbolje načine kretanja. Za više informacija posjetite: www.kianewscenter.com.

Procjena vozila

Odaberite vrstu, marku, model vozila, mjesec i godinu prve registracije,....

Prognoza vrijednosti vozila

Izračun trošarine

E-novosti

Primajte obavijesti e-mailom

Ova web stranica koristi kolačiće poslužitelja u namjeri poboljašanja (ili što boljeg) korisničkog iskustva prilikom korištenja stranice. Da li se slažete s upotrebom kolačića?

Više o tome

Korištenje kolačića na web stranici

Što su kolačići (cookies)?
Kolačići su male datoteke, važne za djelovanje internetskih stranica, prije svega kako bi iskustvo korisnika bilo bolje.
Kolačić obično sadrži redoslijed slova i brojeva koji se prijenose na računalo korisnika kada on posjeti određenu internetsku stranicu. Pri svakom ponovnom posjetu će internetska stranica dobiti podatke o prenijetom kolačiću te prepoznati korisnika.
Uz funkciju poboljšanja iskustva korisnika, cilj kolačića je različit. Oni se mogu upotrebljavati i za analizu ponašanja ili prepoznavanje korisnika. Stoga poznajemo više različitih tipova kolačića.
Tipovi kolačića koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici
Kolačići koje upotrebljavamo na našoj internetskoj stranici, slijede smjernicama:
• Međunarodne gospodarske zbornice (PDF)
1. Neophodni kolačići
Takvi kolačići omogućuju uporabu neophodnih komponenti za pravilno djelovanje internetske stranice. Bez tih kolačića servisi koje želite koristiti na ovoj internetskoj stranici, ne bi djelovali pravilno (npr. prijava, postupak kupovine …).
2. Iskustveni kolačići
Takvi kolačići prikupljaju podatke kako se korisnici na internetskoj stranici ponašaju sa ciljem poboljšanja iskustvene komponente internetske stranice (npr. koje dijelove stranice posjećuju najčešće). Ti kolačići ne prikupljaju informacija, prijeko kojih bismo mogli identificirati korisnika.
3. Funkcionalni kolačići
Takvi kolačići omogućuju internetskoj stranici da si zapamti neke od Vaših postavki i opcija (npr. korisničko ime, jezik, regiju) te osiguravaju napredne, personalizirane funkcije. Ti kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima na internetskoj stranici.
4. Oglasni ili ciljani kolačići
Takve kolačiće prije svega upotrebljavaju oglasne i socijalne mreže (treće strane) s namjerom da Vam prikazuju više ciljane oglase, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost reklamnih akcija. Takvi kolačići omogućuju slijeđenje Vašim postupcima u Internetu.
5. Upotreba tehnologije praćenja Eloqua za naše marketing e-poruke
Zbog personalizacije načina kako društvo Eurotax komunicira s vama na različitim stranicama našeg internetskog mjesta upotrebljavamo Eloqua, a to valja i za elektronske poruke koje primate od nas. Na tim se stranicama Eloqua za mjerenje upotrebe i za dostup do nekih od informacija poslužuje kolačića i koda Javascript. Eloqua će u našu spravu namjestiti kolačić za  vrijeme vaše prve posjete internetskog portala Autovista. Kolačić Eloqua i informacije iz koda Javascript omogućavaju nam izvedbu analize vaše upotrebe naše internetske stranice i naših poruka, što će nam olakšati razumijevanje vaših interesa i pomoći poboljšati način pismene komunikacije s vama. Iako kolačić ne sadrži osobne podatke o vama, mi ćemo u slučaju da se registrirate za određene usluge, odnosno odlučite za primanje bijele knjige ili glasila, vaše osobne podatke povezati s podacima iz pretraživača, kako su razvidni iz kolačića Eloqua, koji je pohranjen u vašoj spravi.

Nadzor kolačića

Za uporabu kolačića odlučujete se sami. Kolačiće možete uvijek ukloniti i time i prepoznavanje u Internetu. Također možete većinu tražilica postaviti tako da kolačiće ne pohranjuju.
Za informacije o opcijama pojedinačnih tražilica predlažemo da pogledate postavke.
Upravitelj kolačića
Eurotax d.o.o.